Terra Madre Terra Madre - Choose your language Ministero delle politiche agricole forestali Regione Piemonte Comune di Torino Slow Food
 
 Consenso privacy
Comunicati Italia
Тера Мадре Балкани 2010 - изложение с уникални храни от Балканите
 
Днес заместник - министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров, откри първия по pода си регионален форум Тера Мадре Балкани 2010, който се провежда от 16-ти до 18-ти юли пред Университетската Ботаническа Градина на ул. Московска 49. Това е първата среща на общности, произвеждащи традиционни храни от различни страни в рамките на един географски регион – Балканския полуостров. Инициатор на събитието е Slow Food България, неправителствена организация, която подкрепя местните традиции и култура, свързани със селското стопанство и храните. Тера Мадре Балкани се провежда под патронажа на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

В Тера Мадре Балкани 2010 ще вземат участие 10 балкански страни - България, Румъния, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Албания ще представят свои традиционни храни на щандове в изложбата-базар, която е част от събитието. Тя ще е разположена в рамките на трите изложбени дни в пространството пред Университетската ботаническа градина в София. В самата Ботаническа градина ще се организират дегустации на сирена, мед и сладка от Балканите, както и демонстрация на карвинг върху плодове и зеленчуци, които са с предплатена заявка за участие. Също така ще бъдат изложени уникални храни от Италия. За децата са предвидени кръжок за правене на хляб и дегустация на кисело мляко и биологични млечни продукти.

Посетителите на изложбената част ще могат да дегустират специфични храни, произведени на Балканите. Румънският щанд ще представи сирене брънза бурдус от рода на жълтите сирена, което зрее в смърчова кора. Босна ще представи сирене в мех, Косово – шарско сирене от Шар планина. Сред българските уникални продукти посетителите ще могат да опитат зелено сирене от Черни вит, крокмач - вид течно сирене, малинов мед, мед от глухарчета и мед от кестени.

Инициирането на подобен регионален форум подпомага обединяването на мрежа от производители на традиционни храни на Балканите. Той координира усилията за запазване на уникалните вкусове, характерни за региона в светлината на членството ни в ЕС.
Повишаване на културата на крайния потребител и обогатяването на познанието му за различни вкусове е друга цел на форума. С подобни базари се увеличава интереса и нуждата на потребителя към такива храни.

Според философията на Slow Food потребителят е съпроизводител, с избора си той стимулира произвеждането на даден тип храни. С дейността си организацията насърчава по-активно отношение – всички ние да търсим качествена храна и да изискваме качество и разнообразие, а не да сме пасивни и да консумираме само това, което пазара предлага.

Организаторите на форум Тера Мадре Балкани предвиждат той да се провежда периодично през две години по модела на световния. Времево балканското изложение ще предхожда световното, така че страните тук да представят една по-ясна и единна визия за региона на изложението в Италия.

Предстоящите активности на Slow Food България са свързани с участието на производителите от региона на световния форум Terra Madre 2010 и Salone del Gusto в периода 21-25 октомври. Преди това организацията ще участва с дегустация на традиционни храни на фолклорния фестивал в Черни вит в края на август.

Паралелно в рамките на Тера Мадре Балкани 2010 в СУ „Св. Климент Охридски” ще се проведе конференция на тема „Опазването на традиционните храни на Балканите и прилагане на европейските норми за безопасност на храните”. В нея ще вземат участие представители от България, Румъния, Гърция, Турция, Република Македония, Сърбия, Албания, Босна, Хърватска и Косово, както и от Италия.
В конферентната част ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с устойчивото производство на храни и съвместяването на традиционните начини на производство и европейските норми, както и опазване на природата чрез запазване на местните кулинарни традиции. Устойчивото развитие на селски туризъм и храната като част от туристическата атракция също ще бъдат засегнати като теми, както и повишаването на информираността на потребителя чрез възпитаване на неговия вкус и популяризиране на локации с богати кулинарни традиции.

Международната организация Slow Food и Slow Food България работят за налагането на идеята, че храната трябва да е вкусна и от качествени продукти, да е произведена по природосъобразен начин, който не уврежда околната среда и да се произвежда, така че производителите да получават справедливо възнаграждение за своя труд. През 2004 г. организацията учредява Тера Мадре - световен форум на местните общности, производители на храни, учени, готвачи и хора, ангажирани в устойчивото производство на храни. Към момента форума има три издания през 2004, 2006 и 2008 г.

Днес мрежата на Slow Food и Тера Мадре е добре развита в региона и наброява над 500 членове на Slow Food, 9 Президиума, 47 общности, произвеждащи традиционни храни, 8 програми за възпитаване на вкуса в училищата и 20 готвачи.

Партньори на Тера Мадре Балкани 2010 са Министерство на земеделието и храните, Столична голяма община, Софийски Университет и Фондация „Отворено общество” – програма „Изток-Изток, партньорство без граници”. Събитието се организира с логистичната подкрепа на Visa Club. Медийни партньори на събитието са сп. «Бакхус», сп. «НЕЯ» и сп. «Регал» и ЕкоКаталог.


Бележки до редакторите

Slow Food България - у нас има вече 8 конвивиума (местните общности от членове на Slow Food), които се намират в различни части на страната – Родопите (с. Смилян и с. Момчиловци), Западен Балкан, Тетевенско, с. Влахи, с. Ракита, Троян и София. Организацията има над 85 члена и 3 президиума: зелено сирене Черни Вит – с. Черни Вит, община Тетевен; президиум на каракачанските овце – с. Влахи, Южен Пирин; президиум „Смилянски фасул” – с. Смилян, общ. Смолян. Регистрирана е Българска комисия за оценка на продукти за Съкровищницата на вкусове и е създадена “Асоциация на конвивиумите на Слоу Фуд в България”.

Slow Food възниква през 1989 г. в гр. Бра, Италия като контрапункт на веригите за бързо хранене и тяхното унищожително влияние върху местните традиции и култура, свързани със селското стопанство и храните. Понастоящем организацията има над 100 000 членове в над 130 страни от цял свят, които са обединени в над 1000 местни структури (конвивиуми). Философията на Slow Food е заключена в следните три думи: Good, Clean and Fair
www.slowfood.com; www.slowfoodfoundation.org

Паоло ди Кроче е роден в Бра, родният град на Карло Петрини, където понастоящем се намира седалището на Slow Food. Паоло Ди Кроче работи за асоциацията вече 12 години. Като един от основните организатори на първия форум Тера Мадре през 2004 г., той е избран за Генерален секретар на Slow Food International на състоялия се в Пуебла, Мексико конгрес през 2007 г.

Terra Madre представлява световна мрежа от общности, произвеждащи традиционни храни, която е инициирана от международната организация Slow Food. Първата среща на форума се състои през 2004 в Торино, Италия. Във форума взимат участие дребни фермери и производители на храни, готвачи, учени, учители, както и много млади хора. Те обсъждат как да се подобри качеството на нашата храна и да се постигне устойчиво развитие, опазване на природата и справедливо възнаграждение на хората за техния труд. От това първо събитие през 2004 г. подобни срещи са се организирали на национално и световно ниво, довели до множество проекти, които стимулират обмяната на знание и информация в глобален мащаб.
www.terramadre.org

Press suobshtenie_Terra Marde Balkans za purvi put v Bulgaria
Press suobshtenie_Terra Marde Balkans.pdf
 
 
 
Fondazione Terra Madre C.F. 97670460019 • Note legali Powered by Blulab